Onafhankelijk beleggingsblad
13 July 2021

3 BeursTips in het Nieuwsblad


Mikken op hogere olieproductie…

De tarieven om olie te transporteren zijn om te huilen. Op bepaalde momenten moeten oliereders zelfs betalen om hun vloot in vaart te houden. Anderhalf jaar geleden kregen ze op sommige vaarroutes nog meer dan 100.000 dollar per dag voor olietransport met grote VLCC-tankers. Door corona en de daling van vraag werd de olieproductie verminderd en samen met de transportovercapaciteit hakte dit stevig in op de transporttarieven. De cijfers van reders zoals Euronav (7,64 euro) kleurden over het eerste kwartaal al bloedrood en over het tweede kwartaal zal dit niet anders zijn. Maar er is licht aan het eind van de tunnel. Postcorona zien we de olievraag (en -productie) aantrekken, wat de tarieven snel zal doen herstellen. De vlootwaarde van Euronav ligt nu al boven 10 euro/aandeel. Profiteer van zwakte om bij te tanken


Een boerenjaar…

De Nederlands/Egyptische stikstofmeststoffen- en methanolfabrikant OCI n.v. (21,74 euro) heeft uitzicht op een boerenjaar. Na jaren van zware investeringen in nieuwe en upgrades van bestaande fabrieken draait het productieapparaat op volle toeren. Bovendien zijn de prijzen voor stikstofmeststoffen (bv. urea en ammoniak) door het dak gegaan. Hogere outputprijzen en volumes zullen voor dit jaar voor een spectaculair hoge winst zorgen, waardoor de (hoge) schulden en schuldgraad vrijwel zullen verschrompelen. Het zou ons zelfs niet verwonderen als er eind dit jaar een (klein) dividend op de agenda komt. Ondertussen kijkt het management naar een beursnotering van de meststoffendochter in het Midden-Oosten en een eventuele verkoop of partnering van de methanolafdeling waardoor heel wat waar boven kan komen drijven. Koersdoel: > 30 euro.


Profiteren van de koersdip…

Het nieuwe management van verzekeringsgroep Ageas (46,48 euro) werd door beleggers niet bedankt voor het nieuwe langetermijngroeiplan dat een aantal weken geleden voorgesteld werd. Daar mikt men minder op het inzetten van overtollig kapitaal voor de inkoop van eigen aandelen maar op een grote (West-Europese?) overname die de winstgroei op termijn moet veiligstellen. Bij kortetermijndenkende Angelsaksische beleggers was dat goed voor een duim naar beneden met bijhorende koersafstraffing. Wie verder durft te kijken dan zijn neus lang is ziet echter een langetermijnwinstgroei van 6 à 8% vs. 5 à 7% in het verleden. Tel daarbij dat het aandeel tegen 8 keer de winst van 2020 en een dividendrendement van 5,5% goedkoop noteert. Maak van de koersdip gebruik om wat aandeeltjes (bij) te tanken!


CHARTNAME ISIN  /  AANDEEL  /  MARKET

KOERS 0,00EUR 27/11/2021
YTD 0,00% sinds 1 januari
3 JAAR 0,00% geannualiseerd
5 JAAR 0,00% geannualiseerd
 
1m
3m
6m
YTD
1j
2j
5j
10j
MAX

CHARTNAME ISIN  /  AANDEEL  /  MARKET

KOERS 0,00EUR 27/11/2021
YTD 0,00% sinds 1 januari
3 JAAR 0,00% geannualiseerd
5 JAAR 0,00% geannualiseerd
 
1m
3m
6m
YTD
1j
2j
5j
10j
MAX

CHARTNAME ISIN  /  AANDEEL  /  MARKET

KOERS 0,00EUR 27/11/2021
YTD 0,00% sinds 1 januari
3 JAAR 0,00% geannualiseerd
5 JAAR 0,00% geannualiseerd
 
1m
3m
6m
YTD
1j
2j
5j
10j
MAX

Abonneer nu op BeursTips met onmiddelijke activering...

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×