Waarschijnlijk het blad met de minste tips, zeker het blad met de beste tips!
24 mei 2023

Kijk eens diep in onze ogen… ♫♪♫


Exmar (10,92 euro - ISIN BE0003808251) hield zijn jaarvergadering. Gezien referentieaandeel-houder Saverex van plan is een bod op Exmar te lanceren (eenmaal de overnameprospectus goedgekeurd is (geschat ergens in juni)), waren veel beleggers benieuwd naar wat er over dat bod gezegd zou worden. We moesten velen op voorhand al teleurstellen: Nul komma nul! Dat was ook de mededeling die op de vergadering de ether in gestuurd werd.

Dat is logisch: De jaarvergadering ging over de cijfers van 2022, over de bestemming van het resultaat (de winst) onder de vorm van een dividend (1 euro/aandeel) en aan nog enkele andere formaliteiten. Er is ook nog geen bod door Saverex, enkel een intentie tot een bod.

BeursTips was op de jaarvergadering wél aanwezig. Enkele andere partijen die ook tegen het bod zijn en (zogezegd) beleggers willen vertegenwoordigen, waren er NIET. Hoe kun je dan pretenderen het aanspreekpunt voor beleggers te willen zijn? Is dit nog ernstig?  

Op de jaarvergadering zelf noteerden we enkele zeer interessante dingen. I.v.m. de engineeringcontracten voor drijvende productieplatformen (OPTI’s) liet de verantwoordelijke van de afdeling Infrastructure weten dat men nu aan 2 projecten werkt en dat er met veel kans 2 bijkomende in de pijplijn zullen zitten. Zo’n project werkt met engineering fees en die kunnen per project “meerdere tientallen miljoenen dollars opbrengen”. Dit is de reden waarom de personeelsbezetting in de afdeling Houston opgekrikt werd tot meer dan 200.

De engineeringfees uit Houston en voor het klaarmaken van het FLNG-project in Congo-Brazzaville voor ENI zijn de reden waarom in het 1ste kwartaal zoveel inkomsten in de afdeling Infrastructure geboekt werden (BeursTips 32-20)

Topman Nicolas Saverys trok zich tijdens de jaarvergadering als voorzitter terug gezien zijn holding Saverex een bod op Exmar voorbereidt. Hij liet zich wel ontvallen dat er meer vraag naar energietransport over zee is. Het wegvallen van Rusland als leverancier voor ammoniak zorgt voor langere aanvoerroutes, wat de transporttarieven opkrikt. Voorts werkt Exmar samen met anderen aan mogelijke waterstofprojecten en aan de opslag van CO2.

Het dividend werd zoals verwacht goedgekeurd. Saverex kon het zich niet veroorloren om tegen te stemmen o.w.v. fiscale redenen. Heel wat BeursTips-lezers stemden wél tegen het dividend om een signaal te geven, al was dat aantal vanwege de terughoudende instelling van een aantal beursmakelaars beperkt. Gelukkig waren enkele institutionele beleggers van de partij. Die stemden ook tegen de verloning van Saverex (in totaal >5% van de aandeelhouders). Daarmee heb je hét signaal bij uitstek dat met veel kans meer dan 5% van alle aandeelhouders niet op het bod zal ingaan.

Op de receptie achteraf werd er door enkele beleggers duidelijk aangegeven dat ze meer wilden. Wij maakten dat NB ook duidelijk door eens heel diep in Dhr. Saverys’ ogen te kijken. Als u het ons vraagt, zal Saverex na goedkeuring van de overnameprospectus het bod starten en na de eerste biedperiode bekijken of men voldoende aandeelhouders heeft kunnen overtuigen. Lukt dat niet (wat wij denken), dan zal Saverex met de juiste mensen moeten praten over wat en hoeveel…

Exmar gaat ex-dividend (1 euro/aandeel bruto) op 22 mei. Het dividend mag u op 24 mei op uw rekening verwachten. Daarna wordt de overnameprospectus beschikbaar. De fairness opinie over de prijs zullen we dan publiekelijk ontleden om iedereen te laten weten waarom het bod te laag is. Het beste signaal stuurt u door NIET op het bod in te gaan. Onze faire waarde: 16 euro, al zijn we met een bod van 14 euro/aandeel best tevreden. Exmar leest mee. Dus weten ze bij Saverex dat nu ook alvast…

OPTI FPS

CHARTNAME ISIN  /  AANDEEL  /  MARKET

KOERS 0,00EUR 09/06/2023
YTD 0,00% sinds 1 januari
3 JAAR 0,00% geannualiseerd
5 JAAR 0,00% geannualiseerd
 
1m
3m
6m
YTD
1j
2j
5j
10j
MAX

Aanmelden
Laat uw portefeuille extra renderen. Krijg toegang tot de beste beursinformatie en -adviezen! Abonneer nu met onmiddellijke activatie. Abonneer nu of neem een GRATIS proefnummer
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×