Waarschijnlijk het blad met de minste tips, zeker het blad met de beste tips!
01 maart 2023

Ode aan den aandelenbelegger!


Stel eens voor dat je monopolie speelt zonder enig eigendom te kopen en een huis wil neerpoten dat inkomsten genereert. Stel je voor dat je enkel zo snel mogelijk terug langs start probeert te passeren, enkel en alleen maar om het startgeld te incasseren terwijl je ondertussen alles doet om de gevangenis te vermijden. Dat is hoe velen hun leven en financiën proberen te organiseren”.

We moesten aan die monopolie-uitdrukking denken toen we dit weekend op de website van de Nederlandse Staatsomroep (NOS) lazen dat “een beperkt groepje particuliere beleggers meer profiteert van de winsten van grote bedrijven dan pensioenfondsen”. 

Dixit de NOS is het niet de gemiddelde gepensioneerde, maar vooral de “vermogende” particuliere belegger die profiteert van de winsten van grote (in dit geval Nederlandse) beursgenoteerde bedrijven. De conclusie kwam er na een analyse dat particuliere beleggers 7 keer meer aandelen in de Nederlandse multinationals Shell, Unilever, ING, Ahold Delhaize, DSM, ASML en Philips bezitten dan de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland samen. 7 keer meer!

Het “onderzoek” van de NOS kwam er nadat bleek dat die bedrijven, sinds de winstdip na de COVID-crisis, hun winsten gigantisch zagen stijgen. Dat lijkt ons logisch, maar voor de journalisten van de NOS was dit blijkbaar niet het geval.

Pensioenfondsen op hun beurt blijken immers meer te spreiden dan die particuliere beleggers en beleggen verder van huis. Dat lijkt ons ook nogal wiedes, maar dat garandeert geen betere resultaten op de langere termijn gezien die pensioenfondsen ook verplicht - nota bene door de eigen beurswaakhonden - in obligaties moeten investeren. Obligaties die de voorbije jaren door de dalende rente goed rendeerden, maar door de stijgende rente nu de kop van jut zijn! Dit terwijl de schare Nederlandse bedrijven netjes de inflatie aan hun klanten blijven doorrekenen, zo hun winsten beschermd zien en het dividend gemiddeld kunnen blijven opkrikken. Gemiddeld is hier het codewoord, want wie bv. enkel Philips-aandelen in portefeuille had, kon het voorbije jaar bonen fretten. Het Philips-aandeel zag zijn beurskoers sedert de top midden 2021 immers met –69% afkalven. Dat vergaten de journalisten van de NOS te vertellen.

Het is trouwens het dividendknippen, de kopen-en-bijhouden-mentalitieit en de tactiek van het dividend te herinvesteren die ervoor zorgen dat die stoute “vermogende” particuliere beleggers zulke participaties in bedrijven kunnen opbouwen. Wie alleen in obligaties belegt en op het einde van de rit netjes zijn centen terugkrijgt, investeert niet in een toegevoegde-waarde-creatie-machine.

In plaats van nijd, jaloezie en verderf rond die “vermogenden” of “rijken” te zaaien, zouden die openbare omroepen beter werk maken van financiële opvoeding. Iedere pasgeborene zou van de Staat 100 euro in een index-aandeel moeten krijgen en dat verplicht gedurende zijn leven bijhouden zodat de brave burger ziet wat beleggen in goede bedrijven kan renderen. Maar misschien willen de overheden dat niet, anders zou er geen vraag meer zijn naar overheidsobligaties. Die overheden zijn net immers de tegenpool van bedrijven/toegevoegde-waardegeneratoren. Misschien hebben die overheden liever dat we nutteloze rondjes draaien zoals in Monopolie en enkel pogen te focussen op het vermijden van de gevangenis?


Aanmelden
Laat uw portefeuille extra renderen. Krijg toegang tot de beste beursinformatie en -adviezen! Abonneer nu met onmiddellijke activatie. Abonneer nu of neem een GRATIS proefnummer
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×